top of page
קשריות, גושים או גידולים ריאתיים
קשריות, גושים או גידולים ריאתיים הנם מונחים המתארים ממצאים מעוגלים ברקמת הריאה
author |
ד"ר לירן לוי, מנהל שירות השתלות ריאות תל השומר
3.2.21
קשריות, גושים או גידולים ריאתיים הנם מונחים המתארים ממצאים מעוגלים ברקמת הריאה, שמזוהים בהדמיה (צלום חזה, סיטי חזה, פט סיטי או MRI), ומייצגים תהליכים שפירים (כמו למשל זיהום או דלקת) או ממאירים ברקמת הריאה. מקובל להשתמש במונח קשרית (או במונח נודולה ששאוב מהמילה Nodule באנגלית) בהקשר לממצא מעוגל שקוטרו עד 3 ס"מ. ממצא שקוטרו מעל 3 ס"מ יקרא גוש או מסה. השימוש במונח "גידול" מהווה למעשה אבחנה של הממצא ההדמייתי, ועל כן נכון להמנע משימוש בו, אלא אם הוכח כי מדובר בגידול על סמך ביופסיה.
קשריות או גושים בריאה הם ממצא שכיח באוכלוסיה הכללית ועוד יותר בקרב מעשנים, והן אינן מייצגות בהכרח תהליכים גידוליים (סרטן), אלא יכולים כאמור לבטא תהליך שפיר (דלקתי או זיהומי). יחד עם זאת, חשוב לזהות ולאבחן ממצאים אלו ע"י מומחה ריאות, שיקבע מה דרגת החשד לתהליך גידולי, זיהומי או דלקתי, ויקבע מהו הבירור הנדרש.
כעקרון, תהליך האבחון של ממצאים חשודים בריאות כולל אבחנה באמצעות ביופסיה (Tissue diagnosis) והערכת היקף המחלה (Staging). לצורך קביעת האבחנה, על הרופא המומחה לקבוע האם יש חשד גבוה שמדובר בגידול ואז יש לבצע ביופסיה מהממצא, או לחלופין אם אין מדובר בחשד גבוה לגידול, ניתן להמשיך מעקב הדמייתי אחר הממצא. במקרה והממצא מתגלה כגידול, יש להשלים בירור לגבי מידת ההתפשטות של הגידול לאתרים מרוחקים בגוף. תהליך זה קרוי Staging. תהליך ה- Staging כולל בדיקות הדמיה שאינן פולשניות (סיטי חזה, פט סיטי ו-MRI ראש), ולעיתים גם בדיקות פולשניות שמטרתן להעריך אם יש מעורבות של בלוטות לימפה בחזה. דגימת בלוטות לימפה בבית החזה נעשה באמצעות ברונכוסקופיה מיוחדת עם אולטרא-סאונד – EBUS. לאחר השגת אבחנה והשלמת הבדיקות האחרות ישלח המטופל לניתוח ו/או אונקולוג להמשך טיפול
bottom of page